
Sortbroget jysk malkekvæg er en relativt lille, robust kvægrace. Det er en kvægrace der har stor kulturhistorisk værdi i Danmark, og har i mange hundrede år givet mange landmænd en god indtægt og været en hjørnesten i den danske økonomi. Ikke mindst har den store eksport til Holland og Tyskland været verdifuld. På mange måder er racen lige så vigtigt at bevare som Fregatten Jylland.

Køerne ligner hverken malkekvæg eller kødkvæg, fordi de har haft en naturlig selektion og dermed ikke blevet en specialiseret race. De har en stor vom, der giver dem mulighed til at omsætte store mængder foder, således at foderet ikke behøver at være højenergifoder. De udnytter foderet godt, og er velnærede selv på de områder der fra en overfladisk betragtning ikke ser ud til at kunne give meget foder. Køerne har også godt bøjede led – specielt i hælen (klovdyr går jo på tæerne), der gør det nemmere for dem at vandre meget. Denne fysikken gjorde det muligt for dem at vandre helt ned til markederne i Tyskland og Holland.

Køerne er grundlæggende hvide, med store og små sorte pletter. Som kalve har de tyk, lang, blød pels som bliver stivere med årene. I løbet af efteråret udvikler de tykkere pæls, og får en varm underuld, så de nemmere kan holde varmen i den kolde årstid.
I Holland er det meget populært at bruge SJM i naturplejeprojekter. Der kalder de racen Heideko, som måske også er et mere passene navn – det er koen som går på heden. Her kan læse mere
Link: https://dinamofonds.nl/nieuws/heidekoeien